LOKALE HELDEN VAN DE HORECAVA

LOKALE HELD!

YELLOWTAIL KINGFISH UIT ZEELAND

In het Zeeuwse Colijnsplaat zwemt sinds een tijdje een verantwoorde, tropische vis rond: de yellowtail kingfish. Een prachtig alternatief voor de bedreigde blauwvintonijn, met stevig visvlees en een volle, zachte smaak.

De yellowtail kingfish, een tonijnachtige vis, komt oorspronkelijk voor in de wateren van Australië. In Zeeland wordt de vis gekweekt met de hoogste graad van duurzaamheid en dierenwelzijn. Er wordt nauwelijks gebruik gemaakt van leidingwater omdat de vissen zwemmen in gefilterd Oosterscheldewater. 

Winnaar Horecava Innovation Award 2018!

Het water dat teruggeloosd wordt op de Oosterschelde, is gezuiverd van afvalstoffen. De vissen krijgen biologisch voedsel en zwemmen in gezuiverd zeewater, dat drie keer per dag wordt ververst.

Zeeuwse delicatesse met tropische roots

De yellowtail kingfish heeft een stevige en tegelijk sappige structuur die tussen tonijn en zeebaars in zit en heeft mooi wit tot lichtroze vlees.

De jury ziet in dit smakelijke product een verantwoorde toevoeging aan het assortiment kweekvis. ‘Wie hiervoor gaat, kiest bewust voor een duurzame oplossing en tegen het leegvissen van de wereldzeeën.

Er wordt organisch gevoed, er is geen sprake van genetische manipulatie en men gebruikt 100 % groene energie.’

De kweek vindt plaats in bassins met Oosterscheldewater, zonder gebruik van antibiotica.

  • Rauw als tartaar of sashimi

  • Rauw dun gesneden en gemarineerd

  • Als ceviche gegaard in citrus met pepers en kruiden

  • Koud gerookt als zalm

  • Kort gegrild of gebakken op de grill, BBQ of koekenpan

  • Gemarineerd en kort geroosterd met een brander

  • De iets vettere buik is goed geschikt om te grillen

NIEUWSGIERIG GEWORDEN NAAR ONZE PRODUCTEN?

LOKALE HELD!

TEXELS LAM

Wie zegt dat je voor culinaire inspiratie altijd ver op reis moet? Soms liggen de pareltjes voor het oprapen, zelfs in eigen land. Texels lam is daar zo’n voorbeeld van. Het ras is over de hele wereld bekend om zijn gezonde kracht en smaak en volgens veel mensen het lekkerste lam dat er bestaat.

De lammeren worden niet alleen met zorg gefokt op Texel maar ze worden daar ook geslacht en verder verwerkt. Deze korte afstand tussen boer en slachter zorgt voor stressvrij en mals vlees. Het zilte grasland dat als voergrond dient, zorgt voor een zacht ziltige smaak aan het vlees. Men noemt dit pré-sale.

De lammeren van De Kweker komen bij schapenboer Jan-Willem Bakker vandaan. Hier lopen de beesten vrij rond in de frisse, zilte zeelucht. Jan-Willem Bakker laat de lammeren bij de moeder grazen totdat ze op het juiste slachtgewicht zijn.

Boschma slachtbedrijf Texel slacht de dieren. Slachter Cor Boschma werkt met veel zorg en precisie en maakt gebruik van korte lijnen in de keten. In de koppels waarin de lammeren zijn grootgebracht maken ze een korte rit en arriveren met weinig stress bij het slachtbedrijf. De spieren zijn hierdoor niet of beperkt verzuurd en dat is gunstig voor de vleeskwaliteit.

TEXELS LAMSVLEES BIEDT VOLOP CULINAIRE UITDAGINGEN

Het lamsvlees wordt verwerkt tot vele mooie lamsvleesproducten. Zoals; de lamskoteletjes (ribbetjes uit de rug), lamsracks (een streng koteletjes), lamsbout van de bil, of kleine lamsbout, lamsracks, lamschenkel, lamsfilet en lamsgehakt, maar ook lamslappen, de nek of de schouder, lamszadel (het malste stukje vlees), lamspoulet, om soep van te trekken of om te stoven. Verder kan dan nog de lamstong, lamszwezerik, en de lamsniertjes worden gebruikt.

DE KWALITEIT VAN TEXELS LAMSVLEES

De Texelaar is een echt vleeslam. Het heeft een goede vlees-bot verhouding en een lage vetgraad, met als gevolg een relatief hoog snijgewicht. Het Texels lamsvlees heeft een mooie blanke- rosé kleur met een mooie glans. Kort van draad en prachtig mals. Het geheel geeft de specifieke natuurlijke, verfijnde smaak van lamsvlees.

LOKALE HELD!

WILD ZWIJN & WILDE EEND

WILD ZWIJN

Ons wild zwijn heeft dit jaar een mooie vetlaag, dat komt omdat we een zachte winter hebben gekend waarin de bomen en planten meer vrucht dragen dan gemiddeld. Het vlees is lichtroze van kleur, is relatief mager en heeft een wat grovere structuur.
Wild zwijn heeft in Nederland geen natuurlijke vijanden meer. Ze leven in rottes waarbij alleen de keilers (oudere mannelijke zwijnen) apart leven. Wild zwijn mag rosé geserveerd worden en de jongere dieren hebben het malste vlees. De grotere zwijnen zijn geschikter voor stoofgerechten.

WILDE EEND

Onze wilde eend komt uit Nederland en is op zijn best in december en januari, omdat ze dan een goede vetlaag hebben opgebouwd tegen de kou. Nederland is met zijn vele water een ideale biotoop voor watervogels als de wilde eend. Het vlees is rood tot donkerrood, heeft een krachtige, delicate smaak en is door de vele beweging mager en goed doorbloed. De volle smaak van de wilde eendenfilet komt goed tot zijn recht als de filets op karkas gebraden worden.
De eenden worden ‘droog’ geplukt en daarna met parafine afgewerkt. Hierdoor blijft de huid mooi intact en het vlees goed beschermd. De wilde eend is in zijn geheel verkrijgbaar, en ook in delen.

NIEUWSGIERIG GEWORDEN NAAR ONZE PRODUCTEN?

LOKALE HELD!

DE PRAEL WEIZEN

WEIZEN VAN BROUWERIJ DE PRAEL

‘Ein hefe weißen’ of tarwebier (witbier) is een zeer zacht fruitig bier. Kruidige geuren maar ook een zachte toon van banaan en kruidnagel is herkenbaar in dit type bier. De gist die brouwerij de Prael  voor hun weizen gebruikt, is erg belangrijk voor de smaak. 5,4% alcohol.

Brouwerij de Prael werd in 2003 opgericht met twee belangrijke doelen: lekker bier brouwen en arbeidsplekken creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

SPAANSE FAMILIEWIJN A CAPPELA

Deze wijnen komen van een familiewijnmakerij in Nava de Roa. Zij bezitten 98 hectare aan wijngaarden in de provincies Valladolid en Burgos. Hier worden alleen de beste druiven zorgvuldig geselecteerd, om er vervolgens prachtige wijnen mee te maken.

Roble Tempranillo

Kersenrood van kleur. Zoete houtaroma’s van vanille en laurier. Veel rood fruit, lichte kruiden en specerijen en een mooie houttoets in de smaak. Rijpt 5 maanden op deels Frans en deels Amerikaans eiken.

Crianza Tempranillo

Intense dieprode kleur. Krachtige aroma’s van zwart fruit en specerijen. Een zeer rijke en complexe wijn.

Verdejo

Geurt intens naar bloemen, banaan en heel veel exotisch fruit. Een perfect uitgebalanceerde smaak van frisheid, fruit en een volle lange afdronk.

AUXERROIS VAN DE KLEINE SCHORRE

Auxerrois is een Pinot Blanc variant, met een laag zuurgehalte en wat extractrijker dan de Pinot Blanc. Het druivenras Auxerrois kleurt de smaak van deze harmonieuze cuvée. Levendige en frisse wijn met tonen van appel, citrus en naar mild zwemende perzik en peer.

Het assortiment wijnen van De Kleine Schorre is geproduceerd uit klassieke druivensoorten die oorspronkelijk uit de Elzas komen: Pinot Gris, Pinot Blanc, Rivaner en Auxerrois. De Wijnhoeve op Schouwen Duiveland is een van de grootste wijngaarden van Nederland en de wijnen die hier gemaakt worden, passen perfect bij al het goede dat Zeeland te bieden heeft.

NIEUWSGIERIG GEWORDEN NAAR ONZE PRODUCTEN?

LOKALE HELD!

MOZZARELLA VAN CAMPANIA FELIX

Al meer dan 200 jaar bedrijft de familie Parente landbouw. Inmiddels bestaat het bedrijf niet alleen meer uit landerijen, maar hebben ze ook een modern productiebedrijf waar de buffelmelk dagelijks verwerkt wordt tot mozzarella.

Het bedrijf telt zo’n 700 buffels die op diervriendelijke wijze gehouden worden. De buffels worden gevoerd met voedsel dat voor bijna 100% van eigen landerijen komt. Dit geeft de familie de garantie dat de dieren geen verkeerde stoffen binnen krijgen. Zo zorgt deze methodiek voor een constante topkwaliteit buffelmelk.

De mozzarella van Campania Felix bestaat namelijk voor 100% uit eigen buffelmelk. De smaak van de mozzarella is uitermate delicaat en zacht.

LOKALE HELD!

AMSTERDAM MADE

Het Amsterdam Made keurmerk is een duurzaam keurmerk voor kwalitatief hoogwaardige producten die in Metropoolregio Amsterdam worden gemaakt. De missie van Amsterdam Made is het stimuleren van groei en verduurzaming van de lokale maakindustrie in metropoolregio Amsterdam.

Het keurmerk is ontwikkeld in opdracht van de gemeente Amsterdam en wordt sinds november 2015 uitgereikt aan producenten die op duurzame, creatieve, innovatieve manier kwalitatief hoogwaardige producten maken in de Metropoolregio Amsterdam. 

Producten onder het keurmerk: Limoncello di Fiorito, V2C gin, Kesbeke tafelzuren, Brandt en Levie, Gorilla Chocolade.

Amsterdam Made is in 2015 opgericht en bestaat uit meer dan 200 ondernemers en bedrijven, variërend van start-ups tot gevestigde namen en van traditionele ambachtslieden tot eigentijdse ondernemers.

NIEUWSGIERIG GEWORDEN NAAR ONZE PRODUCTEN?